Det är jag, Karin, som ansvarar för Kennel Daloms Tenderly, med mängder av hjälp från min man Jan, utan Jans hjälp och stöd hade det inte gått.

Vi bor i Flögsätter mellan Bollstabruk och Sollefteå med stor tomt. Hela tomten är hundarnas, och här är dom när vi inte är hemma. dom har hundkojor och övertäckta verandor som dom använder om dom är ute och behöver söka ly för väder och vind. Jan är pensionär och är därför mycket hemma och vi beslutade att ta klivet till att båda vara hemma fulltid.


Jag har haft hund hela mitt liv, allt ifrån Blandras, Pudel, Basset Hound, Dansk-Svensk gårdshund och Isländska fårhundar. Jan fick dom liksom med på köpet och har verkligen tagit det att ha hund till sig.


Vi började med hund ihop med en Isländsk fårhund hane i 1999, året efter kom en tik till. När dom tyvärr inte fanns med os mera började vi kolla på andra spetshundsraser, och den Finske Lapphund blev ett lätt val, den var mindre aktiv och skällande än den Isländska fårhund.


Vi började kolla runt på valpar och när vi såg Tomtängens Dipper, här kallas han Balder, var där ingen tvekan om att han skulle det vara. I maj månad 2010 hämtade vi hem han. Den lättaste valp vi någonsin har haft. Så lättlärd och en sån kelgris. Balder bor hos en härlig familj i Åmål. Nu är han tyvärr en av änglahundarna.


Finske lapphundar har det med att smitta av sig:-) har du en vill du gärna har flera. Det är nog det enda negativa vi kan säga om rasen. Så i augusti 2013 hämtade vi hem en tikvalp, Winners Teams Fiffi. Igen en lättlärd och lugn hund som älskar sin familj och i stort set alla andra också. idag bor Fiffi i Ö-vik o njuter av att vara ensam om all uppmärksamhet.


August 2015 fick vi utvidgat vår flock med en läcker lille tik, Lappholens Choy. Hon hade vi stora förväntningar till, och dom har hon verkligen uppfylld. Choy är gått i pension från kennel livet hos oss och stortrivs i Norge.

I november månad fick vi en chans på en tik valp Lapinlumon Lapinneito, här kallad Neljä, våran 4 finska lapphund. En riktig feminin liten tös som tar det mesta hon upplever med största lugn. Då Neljä fick kejsarsnitt i januari 2018 tog vi besluttet att inte avla mera på henne.


Neljäs halvsyster Skaidi flyttade in hos os i maj 2016, en lätt, lugn och evigt glad tös.


Sedan fick våran egen avel Daloms Tenderly Tindra och Daloms Tenderly Maalja stanna hos oss. En väldig speciell känsel att få möjlighet att behålla av våra egna valpar.


Vi har köpt en Mittelspitz tik i oktober 2018, Working Flames Heavenly Hedda. En tjej som är så lik våran finska, som älskar Maalja som är så fin mot henne, Hedda är bara storlek mindre. Blir spännande att följa denna ras.


Vi är i 2018 blivit godkända av länstyrelsen i Västernorrland till att ha 2-3 kull per år.

Vi har en gräns på 5 hundar, flera tycker inte vi att vi kan ge ett bra liv med den uppmärksamhet vi tycker hundar bör ha, speciellt när vi har en valpkull, även om vi är hemma fulltid båda. Varför vi när en tik känns att kanske trivas optimalt som ensam hund ibland omplacerar våran "pensionärer".


Vi har våran kennel som enskild företag med allt som det innebär.


Får bara lägga till att tycker ni att det skrivna språket känns lite fel ibland hoppas vi att ni bär över med os, vi är danska och det blir så himla lätt ett "fördanskat svensk" vi använder:-)


Om ni tycker våran hemsida är snyggt gjort är det inte för att vi är så himla duktiga.....nä vi har bara sån tur att Tjalmo och Sväns ägare Patrick är så snäll att hjälpa oss att få till den så fint.

Varför välja oss?

Vi är medlem i Svensk Kennel Klubb och Svensk lapphunds klubb


Vi följer SKK's avels rekommendationer.


Vi är godkänt av länstyrelsen till att ha mera än 2 kull om året.


Vi avlar bara på hundar som är hälsa testade (PRCD-PRA, Pompes, ögonlysta och höft röntgade.)


Vi avlar med mentaliteten som en väldig viktig faktor.

En lugn, glad, arbetande, vänlig familjehund, som är rastypisk såväl invändig som utvändigt.

En hund som vill jobba, men också kan slappna av.


Jag, Karin, har uppföder utbildningen genom SKK.

 Utbildning i "Hundens Beteende", också den genom SKK, är bestått.


Jag var på alletiders inspirerande föreläsning i Göteborg i februari månad 2015 om Finsk Lapphund.

I 2019 hade vi kennelträff i Nordvik hundhallen, i 2020 blev det istället 2 olika promenad träff i Övik o i Sundsvall. Så mysigt att träffa alla som kan o vill, o klart alla härliga hundar som vi känd från första späda början.